Βινόμετρο (Μουστόμετρο)
Βινόμετρο (Μουστόμετρο)
Μέτρηση της περιεκτικότητας του μούστου σε σάκχαρα ( Baume )
Για να διαπιστώσουμε την περιεκτικότητα του γλεύκους (μούστος) σε σάκχαρα χρησιμοποιούμε ενα πυκνόμετρο, βαθμονομημένο σε ενδείξεις Baume (Μουστόμετρο)
Χρησιμοποιούμε εναν ογκομετρικό κύλινδρο οπου γεμίζουμε με το μούστο πρίν ακόμα αρχίσει η ζύμωση, και το βυθίζουμε μέσα.
Στο σημείο που θα ισορροπήσει το μουστόμετρο διαβάζουμε την ένδειξη
Η ένδειξη αυτή θα είναι περίπου η περιεκτικότητα σε αλκοόλη που θα έχει το κρασί όταν θα τελειώσει η ζύμωση . Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να συμπεριλάβουμε και άλους παράγοντες.